Een T-shirt heeft een dubbele functie

Wat eigenlijk voor geen enkel ander kledingstuk is weggelegd, is wel van toepassing op een T-shirt. Het kan namelijk twee functies vervullen. Ga maar na. Op koudere dagen kan het T-shirt een extra bedekking tussen het lichaam en de bovenkleding zijn. Op warmere dagen is het T-shirt zelf alleen al voldoende. Er zijn eigenlijk geen andere kledingstukken waar dit zo duidelijk voor geldt als voor het T-shirt. Het is dan ook interessant om eens te bekijken hoe dit zo gekomen is. Was dit altijd al de insteek van T-shirtdragers, of is dit iets wat later zo gegroeid is?

T-shirt als onderkleding
In eerste instantie was het T-shirt bedoeld als onderkleding. Het kwam namelijk op als verder ontwikkeling van onderkleding zoals het hemd en hansopjes. De modewereld wilde hierin tegemoetkomen aan bijvoorbeeld arbeiders en militair personeel dat hier veel behoefte aan had. Het zijn dan ook deze doelgroepen die het T-shirt juist als bovenkledingstuk populair maakte. Al was dit onbedoeld. Wat zij namelijk deden was op warme dagen de bovenkleding verwijderen. Daardoor werkten zij dus in een broek en T-shirt. Dit werd vervolgens weer geadopteerd als modeverschijnsel. Dit is daarna nooit meer uit het straatbeeld verdwenen.

T-shirt als bovenkleding
Toen het T-shirt eenmaal als bovenkleding was doorgebroken werd het ook een middel voor mensen om zichzelf te uiten. Bijvoorbeeld door boodschappen erop te drukken. Inmiddels is de ontwikkeling zo dat de shirts worden gemaakt met allerlei nieuwe functies, bijvoorbeeld het blokkeren van uv-stralen. Dit zal in de toekomst meer en meer aandacht krijgen. De gewone, strakke, goed zittende witte T-shirts zijn echter ook nog altijd onverminderd populair. Zowel als onderkleding in de herfst en winter, als bovenkleding wanneer de temperatuur gaat toenemen. Dit zal dan ook altijd zo blijven, zo zijn experts in de modewereld van mening.